Duo expositie

Tot op heden.
Keramische sculpturen van Arjen Markenstein en schilderijen van Yvonne Rooding
 
Expositie Reprise

5 februari tot en met 4 december 2022. Galerie Tuur, Straelseweg 77 te Venlo. Te zien zijn de keramische sculpturen van Arjen Markenstein en schilderijen van Yvonne Rooding.

Er is een Reprise van een aantal van de werken uit de vorige expositie te zien zijn. Dit alles is aangevuld met de nieuwste werken van beide kunstenaars.
 
 

Markenstein is op een zoektocht door de religie en liturgische rituelen uit het verleden. Zijn zoektocht bestaat uit het zoeken naar antwoorden op wat Geloof met mensen doet en wat mensen met Geloof doen.
Zijn grote ruwe monumentale hoofden met hun aardse kleuren zijn niet te missen in de galerie, ieder met zijn eigen diepere laag erin verwerkt. Al deze unieke emoties, gevoelens en vragen gevangen in klei.

Rooding zegt: “Mijn reis naar “up yonder” is uiteindelijk de weg naar binnen, naar het intuïtieve weten.

Ze ziet het leven als een cyclus, een voortdurende afwisseling in het heelal, waarbij tegenovergestelde elkaar beurtelings aantrekken en afstoten. Deze cyclische elementen vertaalt ze vaak naar cirkelvormen, om gebeurtenissen in en met je leven aan te geven.
De diepe donkerblauwe kleuren zijn onmiskenbaar in de schilderijen van Yvonne Rooding. Blauw staat voor haar symbool voor de oneindige ruimte van het universum. De schilderijen zijn ook reflecties van energievelden. Ze gebruikt het heelal als een metafoor voor de menselijke psyche.
Beelden van een reis in gedachten, gevoel, gewaarwordingen en energie.

De galerie is tot nader orde alleen geopend op afspraak wegens corona, elk eerste weekend van de maand op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Mocht u willen komen neem dan contact op via nummer 077-3513908 of 06- 48060939, dan plannen we uw bezoek graag in.
 
Expositie Cocoon

Keramische sculpturen van Arjen Markenstein en de schilderijen van Yvonne Rooding.
4 september t/m 5 december 2021

Cocooning, Iets wat we al of niet vrijwillig de afgelopen tijd hebben geleerd. Teruggetrokken in onze eigen wereldje. Dat is kunstenaars niet vreemd. Sterker nog ze hebben het met regelmaat nodig. Maar los van zichzelf vragen de kunstenaars zich wel af wat voor uitwerking dit kan heeft op de samenleving.
 
 

Yvonne Rooding - 9 frames 4 x 40 cm, Mood 1 t/m 9

Rooding is altijd al geïnteresseerd geweest in de menselijke psyche .
Gevoelens, emoties, belevingen of gewaarwordingen legt ze vast in een beeld. Waarbij ze de kosmos gebruikt als metafoor. In deze expositie laat ze een aantal kleine werken zien van de mens in zijn eigen cirkel en wat dit zoal teweeg brengt. Laat u verrassen!
 
 

Markenstein probeert de cocon te ontrafelen die in de eeuwen om het R.K geloof is gesponnen. Zijn zoektocht bestaat uit het zoeken naar antwoorden op wat Geloof met mensen doet en wat mensen met Geloof doen.
Zijn grote ruwe monumentale hoofden met hun aardse kleuren zijn niet te missen in de galerie, ieder met zijn eigen diepere laag erin verwerkt . Al deze unieke emoties/gevoelens gevangen in klei..

Arjen Markenstein - Drumroll, please

 

 

 
Expositie Gevangen vluchtigheid

Arjen Markenstein en Yvonne Rooding
5 september t/m 6 december 2020

In verband met de coronamaatregelen is de galerie tot minimaal januari alleen op afspraak geopend. Mocht u willen komen neem dan contact op via nummer 077-3513908 of 06- 48060939,dan plannen wij uw bezoek graag met u in.

 
Markenstein _ Rooding
 

In de keramische sculpturen van Arjen Markenstein en de schilderijen van Yvonne Rooding zijn de vluchtige momenten waarin hun ideeën vaak ontstaan gevangen in de materialen waarmee zij werken.
Een beeldend kunstenaar benut deze vaak minuscule momenten om verder uit te diepen en te onderzoeken om zo tot een nieuw inzicht voor een werk te komen. Deze stap wordt vaak gemist door de toeschouwer omdat deze al bezig is met het volgende moment van de dag voordat het eerste voltooid is.

Bij Markenstein zijn het vaak de gedachten die door zijn hoofd spoken met betrekking tot het beleven van Geloof. Hieruit ontstaat zijn idee of schets die hij probeert te vangen in de klei waarmee hij werkt. Kenmerkend voor zijn werk zijn de ruwe monumentale hoofden met hun aardse kleuren. In eerste instantie zijn de vaak subtiele verwijzingen naar het geloof niet direct herkenbaar.

Rooding is geïnspireerd vanuit de psyche. Ze vertaalt vaak een gevoel, emotie of een gewaarwording. Het moment net voor een duidelijke beleving. Als het ware tussen twee gevoelens in. En bevriest deze in een beeld. Waarbij ze de kosmos gebruikt als metafoor.


 
Expositie Below the surface
verlengd t/m 7 juni 2020 alleen op afspraak
   
below De twee kunstenaars, Arjen Markenstein en Yvonne Rooding, exposeren hun werk onder de noemer ‘Below the surface’. U ziet op de tentoonstelling de individuele benadering en beeldtaal van beide kunstenaars rond thema’s als geloofsbeleving, psyche en kosmos.
In de schilderijen en keramische werken is vaak meer te zien dan in eerste instantie zichtbaar is. Beide kunstenaars vinden het belangrijk om een laag dieper te gaan, over datgene wat zich als het ware onder de oppervlakte afspeelt
 
In de sculpturale keramische beelden van Arjen Markenstein, werkt hij vanuit de mens als muze. Niet alleen het stoffelijke lichaam weergeven, maar ook wat het drijft, doet, wenst en vooral gelooft. Op dit moment heeft het monumentale hoofd alle aandacht in zijn werk. De meer dan levensgrote hoofden (allen unica’s) zijn op zich al indrukwekkend. Laat staan na de manipulaties die hij ieder hoofd laat ondergaan maken dat de werken je niet snel loslaten. Of het nou gaat om het laten vallen van het hoofd, het doorboren met honderden gaatjes waar hij later in gaat borduren tot het indeuken door een ijzeren ring. Laat U verrassen door de verscheidenheid en de vragen die deze oproepen. Hij werkt niet naar model, daarom zijn het geen portretten.
 
below
 
De diepe donkerblauwe kleuren zijn onmiskenbaar in de schilderijen van Yvonne Rooding. Blauw staat voor haar symbool voor de oneindige ruimte van het universum. Ze gebruikt het heelal als een metafoor voor de menselijke psyche, emoties en gevoelens. Dit thema brengt ze terug tot de kern door het gebruik van universele symbolen ( sleutels tot bewustzijn). Het werk vergt wel een zekere ontvankelijkheid van de toeschouwer, voor wie erin duikt zal de tijd even stil staan.
Rooding werkt met vele dunne lagen verf en bouwt zo de huid van haar schilderijen op. Het gebruik van vele kleuren over elkaar heen (weliswaar grotendeels blauw) creëren een diepte in haar werk. De schilderijen zijn uitgevoerd in acryl op doek.
 
Expositie Mail Art Project Roze Hokjes / Pink Pigeonholing

Thema: Niemand wilt in een ‘hokje’ geplaatst worden maar toch doen we het allemaal. Zowel bewust als onbewust.

roze 3
v.l.n.r.: Angelique Darding, Marie-José van der Heijden, Hans Lenders
 
Er hebben ruim 100 kunstenaars uit diverse landen gereageerd en maximaal twee werken ingezonden. Verrassend zijn de diversiteit, materialen en invalshoeken van de werken. Er zitten kaarten bij die je laten lachen of waarbij je je afvraagt wat ze met het thema te maken hebben maar ook zeker exemplaren die je aan het denken zetten.
Dankbaar voor het grote aantal inzendingen zijn we ons er bewust van dat het een thema is dat bij veel mensen leeft. En hiermee bereid waren om hierover een statement te maken en met de wereld te delen.
 
v.l.n.r. 1. Van Lieshout VI, Drager Meurtant 2.: Brain C. Walters II, Ricardo Fernandez Lopez
 
Expositie Arjen Markenstein I Yvonne Rooding
GT
Arjen Markenstein - keramiek
Project 365 days 365 ways ( detail )
Yvonne Rooding - Traces
 

U ziet in deze tentoonstelling de individuele benadering en beeldtaal van beide kunstenaars rond thema’s als geloofsbeleving, hemel en heelal. Interessant aan de tentoonstelling zijn de verschillende sporen die de kunstenaars bewandelen.

Religie laat altijd zijn sporen op mensen achter zowel ongemerkt als duidelijk zichtbaar. Op dit moment spelen de keramische hoofden bij Arjen Markenstein een prominente rol in zijn werk. Zo is hij momenteel bezig met het project 365 days 365 ways, Een verzameling van 365 unieke hoofden die in de loop van de tijd zullen gaan ontstaan. iedereen gelooft op zijn eigen manier en moet iedere dag weer bepalen of hij nog gelooft in wat hij gisteren voor waar aannam.. Laat U verrassen door de verscheidenheid aan hoofden, allen unica’s.

Bij Yvonne Rooding gaat het werk over het leven zelf. Op welk hoogte zich dit afspeelt is voor haar niet van belang omdat ze het heelal als metafoor gebruikt en verbind daarmee werelden. Zo kunnen mensen elkaar beïnvloeden, maar ook planeten kunnen een zelfde uitwerking hebben. Deze verbindingen zijn als het ware energetische sporen zowel zichtbaar als onzichtbaar verbeeld op haar diepblauwe doeken.

   
3 maart t/m 3 juni 2018
Anja van Rijen, Arjen Markenstein,
Arthur Willemse, Charlotte Burgmans,
Jasmijn Duterloo, Mainkunstenaars,
Marieke Maesen, Peter van Beveren,
Theo Schouten, Walburgis Meijers,
Yvonne Rooding
 

Inmiddels de 4de keer dat Galerie Tuur het kunstproject 40 x 40 organiseert. Gelijktijdig met de lopende expositie van Arjen Markenstein met sculpturale keramiek en Yvonne Rooding met schilderijen. 9 kunstenaars kunnen deelnemen, ieder werk heeft de afmeting 40 x 40 cm en met het thema Progress?.

 
Expositie Jump 2 september t/m 3 december 2017

Het nieuwste werk van Yvonne Rooding (schilderijen) en Arjen Markenstein (keramische sculpturen) is te zien bij Galerie Tuur.

 
De twee kunstenaars exposeren hun werk onder de noemer Jump.
U ziet op de tentoonstelling de individuele benadering en beeldtaal van beide kunstenaars rond thema’s als geloofsbeleving, hemel en heelal. Interessant aan de tentoonstelling zijn de tegenstellingen in benadering van deze thema’s. Ieder werk begint met een sprong in het diepe. Een heel proces van niets naar iets met al zijn onzekerheden en uitdagingen die om de hoek komen kijken.

Op dit moment spelen de keramische koppen bij Arjen Markenstein de hoofdrol in zijn werk. Niet alleen in de bekende met oxides ingewassen klei maar ook gekleurd met sinter-engobes en gecombineerd met borduurtechniek. Hij werkt niet naar model, daarom zijn het geen portretten. Laat U verrassen door de verscheidenheid aan koppen, allen unica’s.

In de schilderijen van Yvonne Rooding speelt de oneindige ruimte van het heelal een belangrijke rol. Rooding verbeeldt het heelal vanuit menselijke psyche, emoties en gevoelens. Steeds terugkerend zijn de cirkelvormen welke het leven zelf symboliseren.
In het schilderij “Leap of Faith” verbeeld zij letterlijk een sprong in het diepe. De schilderijen zijn gevoerd in acryl op doek.
 
Epositie Secret 4 maart - 28 juni 2017
De expositie valt samen met het Kunstproject 40 x 40. 9 hedendaagse kunstenaars hebben een podium om met één 2 dimensionaal werk van dit formaat te exposeren. Het werk is uiteraard thematisch verbonden zijn met 'Secret'. Iedere kunstenaar zijn eigen geheim.
De opening is op 5 maart 15.00 uur.
   
Gastexposanten:
Antoinette C.H., Liesbeth Heikens,
Rasim Huseinov, Van Lieshout VI,
Pauline Luiten, Marijke Pieters,
Marian Pruijn, Koen Soberon en
Francisca Tollenaar.
   
Expositie Tijdlijn 3 september t/m 4 december 2016
   
Arjen Markenstein
Sculpturale keramiek
zeefdruk en keramische grafiek

Monique Romeijn
houtsnede op rijstpapier en object

Yvonne Rooding
Schilderijen, zeefdruk, object
   
   

Galerie Tuur neemt deel aan
De maand van de Grafiek Oktober 2016

Arjen Markenstein
zeefdruk en keramische grafiek

Monique Romeijn
houtsnede op rijstpapier

Yvonne Rooding
zeefdruk

 

 
Expositie ‘Skin" + 40 x 40 project 5 maart t/m 5 juni 2016
opening 6 maart 15.00 uur.
 
Huid in de hoofdrol, hoe deze oogt of wat er onder schuilt.
De invloed van buitenaf en van binnenuit.
,
 
De expositie valt samen met het Kunstproject 40 x 40. 9 hedendaagse kunstenaars hebben een podium om met één 2 dimensionaal werk van dit formaat te exposeren. Het werk is uiteraard thematisch verbonden zijn met 'Skin'. Royalty en Skinheads tot op microscopisch niveau van huid. Iedere “huid” met zijn eigen verhaal.


 

Onze gast exposanten zijn:

Peter Heij,
Marie-José v.d. Heijden,
Hetty Hurkmans,
Van Lieshout VI,
Julia Mira,
Janneke Rosenbrand,
Maykel Schoonus,
Karen Vennik ,
Christel Weyts

 
De huid als textuur is bij Arjen Markenstein zichtbaar in zijn sculpturaal keramisch werk. De rauwheid van de klei, die bijna openscheurt waarmee hij de grenzen van de rekbaarheid opzoekt.
 

Rooding werkt met vele dunne lagen verf en bouwt zo de huid van haar schilderijen op. Het gebruik van vele kleuren over elkaar heen (weliswaar grotendeels blauw) geven de diepte weer. Deze diepte gebruik zij om het heelal weer te geven. Als een schild om ons heen ligt. Ook de huid van water inspireert haar.

 

De galerie is geopend op elke eerste weekend van de maand op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. 5 mei van 11.00 – 18.00 uur. En natuurlijk op afspraak: 077-351 39 08 / 06-480 609

 
Expositie ‘Thoughts" 5 september t/m 6 december 2015

Als gedachten een vaste verschijningsvorm aannemen.
In deze expositie zijn de gedachten van de kunstenaars gevangen/ vormgegeven in de sculpturale keramiek van Arjen Markenstein en schilderijen van Yvonne Rooding.
Zo op het eerste gezicht is deze diepere laag vaak niet te zien, maar neemt men echter de tijd om verder te kijken of te vragen, ontdekt men de “verborgen” wereld die achter ieder werk schuilgaat.


Bij Arjen Markenstein gaat het over de beleving van Het geloof.
Hij verkondigt met zijn werk geen religieuze boodschap maar neemt de toeschouwer mee in zijn zoektocht naar denkpatronen van de mens met betrekking tot religie. Het accent ligt hierbij op het doorbreken van stereotype gedachtegangen, die hij afwisselend, humoristisch, kritisch of cynisch verwerkt tot een nieuw keramisch beeld.
Yvonne Rooding ziet het leven als een cyclus, een voortdurende afwisseling waarbij tegenovergestelde elkaar beurtelings aantrekken en afstoten. Deze cyclische elementen vertaalt ze vaak naar cirkelvormen, om gebeurtenissen in en met je leven aan te geven. Dit geldt zowel voor haar 2- als 3-dimensionale werk. In haar schilderijen speelt de oneindige ruimte een belangrijke rol. Deze benadrukt ze door het gebruik van diepe donkerblauwe kleuren.
De galerie is geopend op elke eerste weekend van de maand op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. En natuurlijk op afspraak: 077-351 39 08 / 06-480 609 39
 
 

Expositie ‘Grenzeloos’ en Kunstproject 40 x 40

4 april t/m 7 juni 2015

Kunstproject 40 x 40 - Grenzeloos

Udo Braehler
Marie-José v.d. Heijden
Annewil Jansen
Hans Lenders
Arjen Markenstein
Marian Mutsaers
Julia Rasimogli
Yvonne Rooding
Brita Seifert
Ien Sluyters
David Wasch

 
 
 
Arjen Markenstein - sculpturale keramiek
Yvonne Rooding - schilderijen en objecten
 
Op het eerste gezicht lijkt hun werk heel contrasterend maar tegelijkertijd is er een geweldig mooie balans van tegenstellingen te ontdekken. Een verrassende combinatie van figuratie en abstractie.
 

In de schilderijen van Rooding speelt de oneindige ruimte van het heelal een belangrijke rol en daarmee ook een zekere grenzeloosheid. Gesymboliseerd door de diepe donker blauwe kleuren. Ze ziet het leven als een cyclus, een voortdurende afwisseling waarbij tegenovergestelde elkaar beurtelings aantrekken en afstoten. Deze cyclische elementen vertaalt ze vaak naar cirkelvormen, om gebeurtenissen in en met je leven aan te geven. Ze neemt je mee in een reis in gedachten, gevoel en energie.

 

Arjen Markenstein laat zich, in zijn keramische sculpturen, inspireren door het katholicisme. Het accent ligt hierbij op het doorbreken van grenzen ten opzichte van het geschreven woord. Die hij afwisselend, humoristisch, kritisch of cynisch vertaalt tot een nieuw werk. Hiermee creëert hij een moderne vorm van iconografie door het gebruik van hedendaagse symbolen zoals kogels, borduurwerk enz.

 

De exositie is geopend elk eerste weekend van de maand op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur
Mocht je op een andere dag willen komen kan dit natuurlijk na een telefonische afspraak: 077-351 39 08 / 06-480 609 39

Tot dan!

 

 
Citaat
 
‘The success of a company cannot be measured solely in economic terms, but also according to its contributions in the fields of art, culture and education.’
 
Sakip Sabanci
 
Citaat
 
De kleur is de plaats waar onze hersenen en het heelal elkaar ontmoeten.
 
Paul Cézanne
 
Citaat
 
There's no retirement for an artist, it's your way of living. So, there's no end to it.
 
Henry Moore