LICHTBAKEN VENLO
Lichtbaken venlo

 

Lichtplan; Andre Wiehager 2022 , Foto: Wim van Groenendaal

 

Yvonne Rooding en Suzanne Berkers zijn de ontwerpers van het Lichtbaken van Venlo. Voor dit project zijn ze een samenwerkingsverband aangegaan. De schoorsteen is tot een communicatietool getransformeerd. Daarmee kan de schoorsteen functioneren als een graadmeter voor de stad.

Deze industriële schoorsteen van maar liefst 70 meter hoog staat aan de Kaldenkerkerweg te Tegelen. Door de geografische ligging is dit tevens het hoogste punt van Venlo.

Elke lichtstrip, in het totaal 31, is apart programmeerbaar qua kleur en intensiteit. En dat creëert mogelijkheden. Zo ontstaan kleurverhalen / lichtplannen. Daardoor heeft de schoorsteen een nieuwe functie gekregen als communicatiemiddel.

Het uiteindelijke ontwerp is gebaseerd op de kracht van eenvoud. En wel op meerder fronten. Dit is gedaan door alleen de spanbanden te benadrukken met LED licht. Waardoor de eigen vorm van de schoorsteen benadrukt word.
Het basisontwerp is wit, dan wordt er niet gecommuniceerd. Zodra er kleur te zien is, dan weet je dus daar zit een verhaal of boodschap achter.

Lichtbaken van Venlo werd ondersteund door Gemeente Venlo, BOEi, Provincie Limburg, Scheuten foundation, Ondernemend Venlo, Appcomm en diverse lokale cultuurminnende bedrijven en sponsoren.