Legacy te Landartbrabant
 
Installatie Legacy
 
Locatie, LandArtBrabant 2023 te Knegsel
Klik hier voor Youtube filmpje
 
Locatie Venlo 2021
Installatie Legacy
Een tijdelijke interactieve zintuiglijke installatie van beeldend kunstenaar Yvonne Rooding. Een ritueel kunstproject met als uitgangspunt verlies door Corona.
Legacy_walk
 

Het doel van deze installatie gaat over het verwerken van verlies, de tijd nemen, het loslaten en dankbaarheid. Dit maakt het een krachtig ritueel. De gedachte of intentie waarmee de bezoeker de installatie betreedt kan gaan over diverse onderwerpen door invloed van corona; een verloren dierbare die we door de Corona of tijdens de Coronatijd hebben verloren. Je mocht niet deelnemen aan de uitvaartdienst vanwege het toegestane aantal deelnemers en wilt het toch graag een plekje geven. Het kan ook gaan over het verlies van baan of bedrijf. Spaarpotten die hierdoor zijn ingeteerd. Verlies van gezondheid. Verlies van vrijheid. De keuze ligt bij de bezoeker.

Rituelen zijn van maatschappelijk belang. Deze kunnen religieus, ceremonieel of persoonlijk zijn. Rituelen worden vaak met tussenpozen herhaald. Vele deelnemers waren door de corona uitgesloten aan deze rituelen. Bij een uitvaartdienst is dit wel duidelijk maar het onthouden van het wekelijks bezoek aan je oma valt hier ook onder.

De meerwaarde van het project is om de gelegenheid te bieden en aandacht te geven aan dat wat verloren is gegaan door corona. Waarbij “gewaarworden” en “contact maken” centraal staan en het een verfijnde verdieping geeft.
Dit kunstproject krijgt gestalte en betekenis doordat de deelnemende mensen er betekenis en inhoud aan geven.

Het belang van een intentie.
Het zetten van een bewuste intentie kan rust geven, focus creëren en stukje bij beetje iets loslaten. Deze krijg je mee voordat je het spiraalpad betreedt. Je bepaalt zelf je eigen tempo. Eén persoon tegelijkertijd mag het spiraalpad bewandelen. Een ervaring die voor eenieder verschillend zal zijn.

De bezoekers krijgen een intentie mee. Het zetten van een bewuste intentie kan rust geven, focus creëren en stukje bij beetje iets loslaten.

Vlaardingen
Locatie Vlaardingen ( kleiner)
Materiaal: Rozenkwarts, Maaskeien, kaarsen. Geluid: Stromend beekje met trommel.
Geur: eigen compositie